Asumisen kalleus tuo ongelmia

Ajankohtaista

Blogi 29.10.2024 9.30
Jaakko Onali, salkunhoitaja, UB Pohjoismaiset Liikekiinteistöt

Asumisen kalleus tuo ongelmia

Korkojen nousu ja korkeat rakennuskustannukset tekevät yhtälöstä vaikean

 

Korkojen nousu on viime vuosien aikana aiheuttanut asuntojen hintojen laskua. Lasku on ollut merkittävää ja johtanut siihen, että uudistuotanto on vähentynyt huomattavasti. Nollakorkoaikana omistusasumisen kustannukset ovat olleet asuntovelalliselle varsin kohtuulliset, mutta esimerkiksi 3 %:n kokonaiskorolla 200 000 euron lainan maksuerä on voinut nousta jopa satoja euroja kuukaudessa. Tämä lienee osasyynä myös vuokra-asumisen yleistymiseen, mikä toisaalta on jatkunut jo useiden vuosien ajan ennen viimeaikaista korkojen nousuakin.

 

Kun tähän yhdistää rakennuskustannusten lähes 20 % nousun viimeisten neljän vuoden aikana ja rakentamisen rahoituksen kallistumisen, ei yhtälö ole todellakaan helppo rakennusyhtiöille vuokrien eli toisin sanoen tuottojen laahatessa perässä. Markkinatalouteen kuuluu, että tasapaino löytyy kysynnän ja tarjonnan välillä, mutta asuntojen osalta se vienee hiukan aikaa muun muassa rakentamisen hitauden vuoksi: asuntoja valmistuu edelleen, sillä rakennushankkeet kestävät tyypillisesti yhdestä kahteen vuotta.

 

Moni rakentaja on todennut rakentamiskustannusten pysyvän korkealla tasolla, ja jopa niiden nousulle, johon luovat painetta esimerkiksi palkkainflaatio ja deglobalisaatioon johtavat trendit. Jäljempänä mainittuja ovat muun muassa protektionismi ja sodat, jotka aiheuttavat esimerkiksi materiaalipulaa.

Kuka pystyy siis maksamaan nämä rakennusyhtiöiden ja sijoittajien ”puuttuvat” tuotot? Asumisen osuus on jo nyt noin 40 % kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista ja sen nouseminen korkeammaksi tarkoittaa kulutuksen vähenemistä, mikä laskee esimerkiksi palveluiden kysyntää ja haittaa myös talouskasvua.

 

Normienpurkutalkoot?

 

Rakennuslehti kirjoitti taannoin (2021), että asunnon hinnasta vain noin kolmasosa muodostuu rakennuskustannuksista. Loppu syntyy tontista ja veroista. Rakennuskustannuksistakin merkittävä osa menee erilaisiin kaavoittajan vaatimuksiin kuten autopaikkoihin. Joskus on voitu jopa nähdä vaatimus rakentaa loft-asuntoja ylimpiin kerroksiin. Unohtuuko siis todellisuudessa tärkein eli se, mitä asukkaat todella haluavat? Saavutettavuus ja turvallisuus lienevät kuitenkin asumiseen liittyvistä tekijöistä tärkeimpiä.

 

Ratkaisuna voisi olla joko julkisen puolen väliintulo asumiseen liittyvän tuen lisääntymisen muodossa ja esimerkiksi omistusasujien korkovähennysoikeuden palauttaminen. Toisaalta taas verotulojen vähentymisen hyväksyminen on vaikeaa valtion alijäämien kasvun vuoksi. Yhä pienempien asuntojen tuottaminen on totta kai vaihtoehto, mutta ehkä edullisin tapa olisi niin kutsutut normienpurkutalkoot. Lisäksi tarvittaisiin rakentamiseen liittyvän verotuksen keventämistä. Liian kallis asuminen tulee lopulta kalliiksi sekä kaupungeille että valtiolle, sillä ihmisten käytettävissä olevat tulot asumisen jälkeen kutistuvat ja näivettävät talouttamme. Tärkeintä olisi tuottaa sellaista asumista, jota ihmiset haluavat. Jos virkamiehet asettavat asuntojen vaatimuksissa riman liian korkealle, vain harva pääsee nauttimaan omistusasumisesta. Tehdään siis asuntoja asukkaille ja kuunnellaan heidän toiveitansa.

 

Kestävää kaupunkikehitystä

 

Vanha totuus on, että kaupungistuminen edesauttaa talouden kehitystä ja sitä Suomi nimenomaan tarvitsee. Mutta kasautumisen hyötyjen mukana tulevat myös kasautumisen haitat, joten olkaamme tarkkana, kuinka sitä edistämme. Kiinteistösijoittajat voivat kantaa omat kortensa kekoon sijoittamalla energiatehokkaisiin sekä julkisella liikenteellä hyvin saavutettaviin kohteisiin. Rakentaminen tiiviisti esimerkiksi raideliikenteen varrelle säästää lähialueella olevaa luontoa. Se on mahdollisuus, josta voimme kaikki nauttia.

 

Lähteet:

Tilastokeskus – Rakennuskustannusindeksi

Asuntosäätiö –suomalaiset huolissaan kohtuuhintaisesta asumisesta

Rakennuslehti – Asunnon hinnasta vain kolmasosa on rakennuskustannuksia

 

Esitetty informaatio perustuu United Bankersin omiin arvioihin ja United Bankersin luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja United Bankers voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.