V-käyrä

Ajankohtaista

Markkinakatsaus 21.5.2025 8.55
Teemu Perälä, salkunhoitaja

V-käyrä

Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan 90 päivän ”tulitauko” ja tullien roimat alennukset kirvoittivat markkinat laukkaan, ja useilla Euroopan markkinoilla ollaankin jo lähellä maaliskuun huippulukemia tai jopa ylitetty ne. Yhdysvalloissa markkinat ovat vielä helmi-maaliskuun tasojen alapuolella. Nopea ja terävä V jäi kurssikäppyröihin muistoksi tästä ”sekoilusta”. Oliko huhtikuun alun ”Liberation Dayn” jälkeinen markkinapaniikki vuoden paras ostopaikka vai haetaanko vauhtia uudestaan alempaa? 

 

Sitä en tiedä, mutta totta kai kasvunäkymille, kansainväliselle kaupalle, investointihalukkuudelle, kuluttajaluottamukselle jne. ehdittiin tehdä jo paljon hallaa kauppasodan ollessa kuumimmillaan.  Tämä kaikki jättää talouskasvuun myös jälkensä. Siitä kertoo muun muassa dollarin selvä heikentyminen. Vaikka arvaamaton politiikka todennäköisesti jatkuukin Washingtonissa seuraavat kolme ja puoli vuotta, vahvistavat viime aikojen tapahtumat sen, että ainakin jollakulla Trumpin hallinnossa pörssiruutu on auki: hallinto reagoi a) Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionlainakoron nopeaan nousuun ja b) pörssimarkkinan paniikkitunnelmaan. Markkinavoimilla on edelleen valtaa ja merkitystä poliittiseen päätöksentekoon. Toivotaan, että koettu shokki jäi lyhytaikaiseksi ja nyt katsotaan positiivisesti eteenpäin - näin Mr. Markkina myös taitaa uskoa tällä hetkellä.

 

En tarkoita kuitenkaan, että juuri nyt olisi ”all-in”-paikka – ainakaan Euroopassa.  Sektoritasolla pankkiosakkeet ovat kolminkertaistuneet kolmessa vuodessa (osingot mukaan lukien), puolustussektorin osakkeissa valuaatiot kuumottavat (toivon pikaista rauhansopimusta Ukrainaan, jolloin samalla testattaisiin puolustusvälineyhtiöiden markkinasentimentin vahvuus myös rauhan aikana) ja myös vakuutusyhtiöissä meno on ollut hurjaa. Tänä vuonna Saksan DAX-indeksi onkin noussut jo lähes 20 % muun muassa massiivisen infrapaketin ja Eurooppaan suuntautuvien pääomavirtojen vetämänä. Jotta Euroopan kurssinousu jatkuisi, uskon, että siihen tarvitaan vetoapua myös Yhdysvaltain markkinasta. On perin harvinaista, että Europörssit vetävät kurssinousua globaalisti.

 

Suomi on saanut osansa Euroopan vedosta, ja Helsingin pörssi on noussut noin 12 % vuoden alusta mitattuna. Vuoden 2021 huipputasoille on vielä matkaa, mutta sitä kohti ollaan menossa. Meillä pitkään vaikeuksissa olleet Neste ja metsäyhtiöt osoittavat heräämisen merkkejä, ja isoista indeksinimistä muun muassa Nordea ja Sampo ovat olleet vahvoja. Tietyissä konepajoissa on niin ikään ollut kovia kurssinousuja. Tuloskausi oli pelättyä parempi, ja käänteen merkit Helsingissä voimistuvat. Toivotaan, että tällä tiellä pysytään eikä esimerkiksi ”Sell in May and go away” suista meitä raiteilta.


Esitetty informaatio perustuu United Bankersin omiin arvioihin ja United Bankersin luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja United Bankers voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.