Markkinanäkymä

Markkinanäkymä vuodelle 2025

Näkymät osake- ja korkomarkkinoiden kehityksestä vuonna 2025 vaikuttavat edelleen pääosin myönteisiltä.
Allan Eriksén, strategi, sijoitusjohtaja – instituutiovarainhoito

Kun vuoden 2024 markkinakehitystä viime vuoden alussa ennustettiin, olivat inflaation oletettu normalisoituminen ja sitä seuraava koronlaskusykli hyvin keskeisessä asemassa. Inflaatio- ja korkoennusteet toteutuivatkin melko hyvin, vaikka koronlaskujen aloitus lykkääntyikin loppuvuoteen. Näkymät osake- ja korkomarkkinoiden kehityksestä vuonna 2025 vaikuttavat edelleen pääosin myönteisiltä.

 

Tänä vuonna ennusteiden keskiössä on Yhdysvaltain uuden presidentin, Donald Trumpin, hallinnon oletettu politiikka tai pikemminkin sen arvaamattomuus. Yhteenvetona Trumpin vaalilupauksista voisi sanoa, että veroja tullaan leikkaamaan, regulaatiota keventämään, maahanmuuttopolitiikkaa tiukentamaan ja tulleja korottamaan. Näistä kahden ensimmäisen kohdan arvioidaan tukevan talous- ja tuloskasvua, kun taas kahta jälkimmäistä pidetään inflaatiota aiheuttavina tai kasvua heikentävinä.

 

Markkinoilla tilannetta on tulkittu siten, että kasvupositiiviset tekijät tullaan pääosin toteuttamaan, kun taas inflatoriset toimet jäänevät vähäisiksi. Tämän takia Yhdysvaltojen hyviä talous- ja tuloskasvuennusteita on Trumpin vaalivoiton jälkeen nostettu lisää. Inflaatio-odotukset ovat kuitenkin pysyneet melko maltillisina. Jo ennestään hyvin kehittynyt osakemarkkina hypähtikin Trumpin vaalivoiton siivittämänä loppuvuonna mukavasti lisää.

 

Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen korkomarkkinan kehitys on ollut selvästi nouseva. Keskuspankin lisäkoronlaskuja odotetaan vuodelle 2025 enää hyvin niukasti, jos ollenkaan. Kun huomioi tulli- ja maahanmuuttopolitiikan epävarmuuden, on ymmärrettävää, että keskuspankki haluaa kenties jarrutella lisäkoronlaskujen kanssa. Poliittisen epävarmuuden hälvetessä uskomme koronlaskujen jatkuvan.

 

Olettaen että tulleilla uhkailut jäävät lähinnä neuvottelutaktiikaksi, eikä maahanmuuttopolitiikkaa radikaalisti rajoiteta, uskomme positiivisen osake- ja korkomarkkinakehityksen jatkuvan Yhdysvalloissa myös vuonna 2025.

 

Euroopan markkinanäkymä on positiivinen vaisusta talouskehityksestä huolimatta

Euroopassa tilanne on erilainen. Maatasolla eteläisen Euroopan taloudet pärjäävät kohtalaisen hyvin, mutta varsinkin suuret Keski-Euroopan maat Saksa ja Ranska kamppailevat ongelmissa. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että Euroopan ongelmia ovat talouskasvuriippuvuus Kiinasta, energiariippuvuus Venäjästä ja puolustusriippuvuus Yhdysvalloista. Keskuspankin kesällä 2024 käynnistämät koronlaskut tukevat kuitenkin talouskasvua.

 

Toivonkipinä kytee Saksassa, jossa helmikuun liittopäivävaalien uskotaan tuovan valtaan konservatiivipuolue CDU:n, joka on ilmoittanut pyrkivänsä poistamaan maan julkisen velan katon. Tämä loisi edellytykset voimakkaalle elvytyspolitiikalle, sillä maan nykyinen julkinen velka suhteessa kansantuotteeseen on Euroopan alhaisimpia. Jotta lakimuutos olisi mahdollinen, sitä vastustavien ääripuolueiden edustuksen tulisi kuitenkin jäädä alle kolmasosaan parlamentissa (Bundestag). Saksan todennäköisen elvytyksen on ennustettu toimivan myös muun Euroopan taloudellisen aktiviteetin katalysaattorina.

 

Uskomme myös Euroopan osakemarkkinoiden kehittyvän positiivisesti vuonna 2025. Euroopan osakemarkkinan houkuttelevuutta lisää alhainen arvostustaso etenkin suhteessa Yhdysvaltoihin. Voittokerroinennusteilla mitattuna laajat Eurooppaindeksit ovat suhteellisesti 30–40 % halvempia kuin vastaavat Yhdysvalloissa. Vaikka huomioi suurten teknologiayhtiöiden vaikutuksen, alennukset ovat edelleen historiallisen suuria.

 

Myös korkomarkkinoiden osalta Euroopan kehitys näyttää lupaavalta. Inflaation uskotaan laskevan Yhdysvaltoja nopeammin, mikä antaa Euroopan keskuspankille paremmat lähtökohdat jatkaa ohjauskoron laskua.  

 

Talouden elvytystoimet Kiinassa tukisivat globaalia talouskasvua

Kiina on vuonna 2021 alkaneen kiinteistömarkkinakriisin jälkeen ollut pitkään haluton elvyttämään yhtä avokätisesti kuin aiemmin kriisitilanteissa. Maan talouskasvu ja varsinkin kasvunäkymät ovat sen seurauksena heikentyneet melkoisesti. Vuonna 2024 elvytystä kuitenkin jälleen lisättiin Kiinassa. Sen kokoluokka ja kohteet eivät kuitenkaan ole toistaiseksi vakuuttaneet markkinoita.

 

Kiinan kotimarkkinakysynnän pysyessä heikkona maan teollisuus on yhä aggressiivisemmin panostanut vientiin. Tästä esimerkkinä toimii sähköautoteollisuus, jonka ällistyttävän halpoja tuotteita vastaan jopa vapaakauppamyönteinen EU on suojautunut uusilla tulleilla.

 

Ilman merkittävää lisäelvytystä Kiinan talouskehitys tuskin paranee vuonna 2025. Tämä heikentäisi muun maailman vientiä Kiinaan ja lisäisi Kiinan tuontia varsinkin Eurooppaan etenkin, jos Yhdysvalloissa säädetään korkeat tullit kiinalaisille tuotteille.

 

Jos Kiinassa kuitenkin lopulta päädytään voimakkaaseen elvytykseen, Kiinan alakuloinen pörssi voisi yllättää hyvin positiivisesti. Positiivisempi talouskehitys Kiinassa edistäisi talouskasvua myös globaalisti.

 

Geopoliittiset riskit säilyvät keskeisenä teemana

Yksi viime vuoden ennusteiden keskeinen muuttuja oli geopolitiikka. Näin on myös vuonna 2025. Ukrainaan odotetaan tänä vuonna vähintäänkin tulitaukoa tai aselepoa. Trump onkin ”luvannut” lopettaa sodan heti valtaan tultuaan. Ukraina myöntynee, kunhan rauhan ehdot ovat sille kohtuulliset. Ongelma lienee Putin, jolle sodan päättyminen ilman Venäjän selvää voittoa, tai ehkä päättyminen ylipäänsä, olisi sisäpoliittinen ongelma.

 

Emme usko Ukrainan sodan heiluttavan globaaleja markkinoita tänäkään vuonna. Mahdollinen kestävä rauha ja sen myötä jälleenrakennus toki antaisi (itäiselle) Euroopalle melkoisen piristysruiskeen.

 

Muut ajankohtaiset geopolitiikan solmut löytyvät edelleen Lähi-Idästä (Iran) ja Kiinasta. Niidenkään osalta emme odota eskalaatiota.

 

Iran kärsii talouspakotteista ja sisäpoliittisesta epävakaudesta ja on osoittanut kyvyttömyytensä tai haluttomuutensa iskeä tehokkaasti Israeliin. Moni odottaakin Iranin pyrkivän Trumpin hallinnon kanssa uuteen ydinasesopimukseen päästäkseen pakotteista.

 

Kiinassa taloushuolien uskotaan ainakin lykkäävän mahdollisia Taiwaniin kohdistuvia aggressioita.

 

Tutustu monipuoliseen rahastovalikoimaamme »

Kysy lisää asiantuntijoiltamme
puh. 09 2538 0320 tai e-mail sijoita@unitedbankers.fi

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin. Tehdessään sijoituspäätöksiä tulee lukijan perustaa ne omaan arvioonsa sijoituskohteesta ja siihen liittyvistä riskeistä sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa.