Uusiutuva energia

Uusiutuvan energian näkymiä 2025

Alkanut vuosi vaikuttaa uusiutuvan energian markkinoiden näkökulmasta suotuisalta. Hanketransaktioita tullaan näkemään Suomessa ja Baltiassa todennäköisesti selvästi viime vuosia enemmän.
Staffan Söderholm, salkunhoitaja, UB Uusiutuva Energia

Laskevien korkojen vanavedessä kiinnostus uusiutuvan energian kehityshankkeiden transaktiolle näytti vuonna 2024 selviä elpymisen merkkejä. Samalla nähtiin myös suuria portfoliotransaktioita ja alan yritysjärjestelyitä, joista esimerkkeinä toimivat Suomen suurimpiin tuulivoimarakentajiin kuuluvan OX2:n myynti ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö EQT:lle sekä Enersensen tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoiminnan myynti Fortumille.

 

UB Uusiutuvan Energian kohdalla merkittävin yksittäinen tapahtuma oli rahaston ensimmäinen sijoitus, joka kohdistui 30/60MW:n kokoiseen akkuvaraston kehityshankkeeseen Kemijärvellä. Hanke toteutetaan yhteistyössä AmpTank Finlandin kanssa.

 

Rahaston omat tuulivoimakehityshankkeet Suomessa etenivät suunnitellusti, ja niiden koko on tällä hetkellä noin 600 MW. 

Uusiutuvan energian näkymät vuodelle 2025 vaikuttavat myönteisiltä

Alkanut vuosi vaikuttaa uusiutuvan energian markkinoiden näkökulmasta suotuisalta. Hanketransaktioita tullaan näkemään Suomessa ja Baltiassa todennäköisesti selvästi viime vuosia enemmän. Myös UB Uusiutuva Energia -rahaston tavoitteena on tehdä rahastolle vuoden 2025 aikana useampi projektihankinta. Niistä merkittävä osa toteutuu oletettavasti Suomen rajojen ulkopuolella.

 

Suomen sähkönkulutus on pysynyt viime vuosien aikana melko tasaisena. Yhteiskunnan sähköistymispolun edellyttämä lisääntynyt kulutuskapasiteetti on osittain vielä rakenteilla, mutta sähkönkulutuksen tehostamishankkeiden tulokset ovat nähtävissä jo nyt. Baltiassa puolestaan sähkönkulutus on jo selvästi lisääntynyt. Samalla Baltian maat tavoittelevat nykyistä suurempaa omavaraisuutta energiantuotannossa ja irtaantumista saastuttavista tuotantomenetelmistä.

 

Suomessa on parhaillaan rakenteilla useita suuria datakeskuksia. Esimerkiksi teknologiajätti Google on uusilla maakaupoillaan varautunut laajentamaan toimintaansa merkittävästi Kajaanissa ja Muhoksella. Useat kaukolämpöyhtiöt rakentavat sähköistä lämmöntuotantokapasiteettia, ja suomalainen Green North Energy on puolestaan kehittämässä suurta vihreän ammoniakin tuotantolaitosta Naantaliin.

Uusiutuvalla energialla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa

Vihreä siirtymä ja fossiilista energialähteistä irtaantuminen ovat ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta täysin välttämättömiä. Toimien kriittisyyttä korostaa osaltaan se, että lähes kaikki maailman maat ovat sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen kattaen 98 % kaikista maapallon kasvihuonekaasupäästöistä.

 

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on entisestään vauhdittanut vihreää siirtymää etenkin Euroopassa, sillä jokainen maa pyrkii nostamaan energiaomavaraisuuttaan mahdollisimman paljon irtaantuakseen nopeasti Venäjän tuontienergiasta.

UB Uusiutuvan Energian tuottopotentiaali nojaa kasvavaan uusiutuvan sähkön tarpeeseen

UB Uusiutuva Energia -rahaston tuottonäkymät ovat vallitsevassa markkinaympäristössä positiiviset. Uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin tarve on kasvamassa jatkuvasti ja siksi sitä tullaan myös rakentamaan lisää. Ainoa päästötön vaihtoehto esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimalle on ydinvoima, jonka lupaprosessit ovat kuitenkin hitaita ja rakentaminen kallista.

 

Rahaston tavoitteena on olla merkittävä uusiutuvan energian tuottaja. Samalla rahasto keskittyy jatkuvaan sisäiseen projektikehitystoimintaan. Tämä mahdollistaa sijoittajille tuottoa sekä toimivien laitosten kassavirrasta että hankekehityksen tuottaman arvonluonnin kautta. Tuotantokapasiteetin hajautus eri sähkömarkkina-alueille tasaa energiamyynnistä saatujen tuottojen volatiliteettia. Sähkön hintaennusteet ja hankkeiden arvostus vaikuttavat rahaston arvoon niin tulevien kassavirtojen kuin arvostusten kautta.

 

Rahaston sijoitusten maantieteellinen painopiste on tällä hetkellä Suomessa, sillä rahaston oma hankekehitys on keskittynyt Suomeen. Rahaston näkökulmasta Suomi on hyvin suotuisa markkina toimia ja sen paino tulee siksi pysymään merkittävänä myös jatkossa.

 

Hankeinvestoinnit kohdistuvat myös Suomen ulkopuolelle, ja tavoite on jatkossa toimia muutamalla hyvin hajautetulla markkinalla. Vaikka rahaston maantieteellinen sijoitusmandaatti on Eurooppa, lisätään painoarvoa lähivuosina eniten Pohjoismaissa ja Baltiassa. Kohteeksi soveltuvat tietyt sähkön tuotantoteknologiat, kuten maatuulivoima, aurinko ja sähkönvarausjärjestelmät.

United Bankersin uusiutuvan energian rahasto

UB UUSIUTUVA ENERGIA

 

Uusiutuvan energian kysyntä moninkertaistuu tulevaisuudessa, ja UB Uusiutuvan Energian kautta sijoittajan on mahdollista hyötyä vahvasti kasvavasta toimialasta ja lisätä samalla kestävää kehitystä tukevien sijoitusten osuutta sijoitussalkussaan. Rahaston ensisijaisia sijoituskohteita ovat tuuli- ja aurinkovoimalat.

Lue lisää UB Uusiutuva Energia -rahastosta »

Tutustu monipuoliseen rahastovalikoimaamme »

Kysy lisää asiantuntijoiltamme
puh. 09 2538 0320 tai e-mail sijoita@unitedbankers.fi

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin. Tehdessään sijoituspäätöksiä tulee lukijan perustaa ne omaan arvioonsa sijoituskohteesta ja siihen liittyvistä riskeistä sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa.

 

Rahastosijoittamiseen liittyy aina taloudellinen riski. Rahastoon tehdyn sijoituksen arvo voi nousta tai laskea ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Rahaston aikaisempi tuottokehitys ei ole tae tulevasta kehityksestä eikä sitä voi käyttää tulevien tuottojen ennustamiseen. Rahastolle asetettua tavoitetuottoa ei välttämättä saavuteta. Riskit on esitelty tarkemmin rahaston avaintietoasiakirjassa ja rahastoesitteessä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tutustua rahaston avaintietoasiakirjaan, rahastoesitteeseen, sääntöihin ja hinnastoon, jotka ovat saatavilla kunkin rahaston sivulta. Rahastoja hallinnoi UB Rahastoyhtiö Oy. Rahastojen salkunhoito on ulkoistettu UB Omaisuudenhoito Oy:lle.